Grondstoffenstation Afrikaanderplein

OX.Space

Adres Lijnbaan 150

Restricties Geen hakken, bezoekers moeten goed ter been zijn

Na de verhuizing van de bekende boekhandel Donner naar de Coolsingel, kwam het eigenaardige winkelpand op de hoek van de Lijnbaan en het Binnenwegplein leeg te staan. Een groep jonge creatieve ondernemers brengt nu weer leven in de brouwerij met de ontwikkeling van OX.Space: een nieuwe hotspot waar alles samenkomt. Van evenementen en kunst tot culinaire hoogstandjes en bijzondere ontmoetingen; een plek voor vernieuwing, inspiratie en onverwachte ervaringen in de stad. Als kers op de taart is er straks het groene dakterras: OX.Terrace.

OX.Space is nu dicht omdat het wordt verbouwd. Er wordt hard gewerkt om een grotere en betere versie van het concept te neer te zetten.

Foto: OX.Space

Het programma op dit dak

Laurens Intermezzo Zuid

Adres Motorstraat 110

Restricties Geen hakken

Om te revalideren na een ziekenhuisopname of operatie is rust van groot belang. Laurens Intermezzo Zuid is een revalidatiecentrum dat herstel bevordert in een gastvrije omgeving. Het open ontwerp van Martijn Verhagen van HD Architecten moedigt gasten aan elkaar te ontmoeten. Het atrium laat veel natuurlijk licht binnen, waardoor de seizoenen worden ervaren.

De mooi ingerichte daktuin is een rustgevende plek waar gasten kunnen genieten van de zon en frisse lucht en dat draagt ook bij aan hun genezingsproces.

Het programma op dit dak

Woongebouw Westersingel

Adres Westersingel 150 – 249

Restricties Geen hakken, bezoekers moeten goed ter been zijn

Betaalbare studentenwoningen met buitenruimte midden in de stad zijn zeldzaam, maar ze zijn te vinden in het onopvallende Woongebouw Westersingel van woningcorporatie Stadswonen. Gelegen aan de groene Westersingel, op een steenworp afstand van de populaire Witte de Withstraat en het Museumpark, is het hier als student goed vertoeven. Het gebouw biedt 63 studentenkamers (met gedeelde keuken), 36 studio’s en één appartement met alle voorzieningen voor individueel gebruik. Alle woningen hebben een eigen of gedeeld balkon, en als kers op de taart is er een groot gedeeld dakterras dat het stedelijk wonen hier nog fijner maakt.

Het programma op dit dak

The Modernist

Adres Weena 750

Restricties Toegang vanaf 12 jaar, geen hakken, bezoekers moeten goed ter been zijn

Met de komst van The Modernist op de hoek van het stationsplein wordt het stadsgezicht straks nog imposanter wanneer je het centraal station uitloopt. Dit gebouw vormt het sluitstuk van de herontwikkeling van het Weenapoint complex, uitgevoerd door de Maarsen Groep. Met een stoer en zakelijk ontwerp bestaande uit twee torens van 125 en 70 meter hoog, zal het in de toekomst 12.750m² aan kantoorruimte en 369 woningen bieden. Het gerenommeerde Rotterdamse architectenbureau MVRDV heeft het ontwerp op zich genomen.

Beeld: The Modernist

Het programma op dit dak

Parkflat Westzeedijk

Adres Westzeedijk 176-270

Restricties Geen hakken

Hoog wonen is in Rotterdam niet uniek, maar de Parkflat op de hoek van de Westzeedijk en de Kievitslaan is dat wel. Dit bescheiden ogende gebouw, ontworpen door Ernest Groosman en voltooid in 1958, was destijds een symbool van luxe met moderne voorzieningen zoals centrale verwarming, een Bruynzeel keuken en ligbaden. De koopwoningen waren vooral populair bij welgestelde en soms bekende Rotterdammers zoals architect Jaap Bakema en museumdirecteur Wim Crouwel.

Het gebouw is nu erkend als gemeentelijk monument en blijft gewaardeerd door de huidige bewoners. Vooral vanwege het dakterras dat een adembenemend uitzicht biedt op de stad, het park en de haven.

Het programma op dit dak

Het Witte Huis

Adres Geldersekade 1c

Restricties Geen hakken

Na de oplevering in 1898 stonden Rotterdammers in de rij om het uitzichtplatform boven op het Witte Huis te bezoeken. En niet voor niets. Met een hoogte van 43 meter is dit Jugendstil-gebouw de eerste ‘wolkenkrabber’ van Nederland. Het gebouw overleefde het bombardement en zag nieuwe experimentele en unieke architectuur om zich heen verreizen.

Vanaf het dak zie je de Nieuwe Maas het centrum binnenstromen en ervaar je de Markthal en de beroemde kubuswoningen weer eens vanuit een andere hoek.

Het programma op dit dak

Nieuwe Luxor Theater

Adres Postumalaan 1

Restricties Schoenen zonder hakken verplicht

Op het podium hebben al vele bekende artiesten gestaan, maar op het dak bijna niemand want dat wordt speciaal voor deze tour voor het eerst opengesteld voor publiek. Vanaf het dak heb je uitzicht op de Rijn- en Maashaven, Las Palmas en de Wilhelminakade.

Na de voltooiing van de Erasmusbrug maakte dit Rotterdamse icoon de oversteek. Naast de eerste locatie op de Kruiskade werd in 2001 werd het nieuwe Luxor Theater geopend op de Kop van Zuid. Het, door architect Peter Wilson ontworpen, slanke, mooie en elegante gebouw heeft een zaal met 1527 stoelen en is daarmee een van de grootste theaters van Nederland.

Het programma op dit dak

Dordtselaanflat

Adres Dordtselaan 1

De Dordstelaanflat valt niet direct op, maar is wel voorbeeldig. Niet alleen vanwege het dak dat volledig opgaat in het ontwerp en toegankelijk is voor de bewoners. De flat is namelijk meerdere keren decor geweest in een film, en schijnt zelfs de inspiratie te zijn voor de tekeningen van Fiep Westendorp voor het boek Pluk van de Petteflet van Annie MG Schmidt.

Deze bijzonder flat uit de jaren 50 werd ontworpen door architectenduo Van Embden & Van Andel en vormt samen met de laagbouwdelen aan weerszijden een ensamble rond een mooie en rustige binnentuin voor de bewoners. Het uitzicht op metrostation Maashaven en Rotterdam is spectaculair grootstedelijk.

Het programma op dit dak

Hofpoort

Adres Hofplein 20

Restricties Toegang vanaf 15 jaar, geen hoogtevrees, goed ter been

De Hofpoort is het 95 meter hoge voormalige kantoorgebouw van de Shell aan Hofplein. De Hofpoort werd gebouwd tussen 1973 en 1976 naar ontwerp van architect Piet Zanstra (ZZDP Architecten) en had toen de naam Shellgebouw II, Hofplein 19 was destijds Shellgebouw I. In 2015-2016 werd het gebouw volledig gerenoveerd en kreeg het de naam Hofpoort, naar een van de tien stadspoorten in het 16e-eeuwse Rotterdam. Het uitzicht vanaf het dak van de Hofpoort is fenomenaal: heel Rotterdam centrum ligt aan je voeten en bij mooi weer kijk je aan de andere kant van het dak tot aan Den Haag en zelfs verder!

het programma op dit dak