Bovenop Zuid

Wandelpad langs kunstwerken op het dak van winkelcentrum Zuidplein

Naast het jaarlijkse festivalweekend (1 t/m 4 juni) organiseren we in 2023 ook weer een project dat de hele maand juni te bezoeken is: Bovenop Zuid! Van 1 t/m 30 juni transformeert Rotterdamse Dakendagen de zes voetbalvelden aan ruimte op het dak van Winkelcentrum Zuidplein tot een art park op hoogte. Via trappen beklim je het gebouw en eenmaal boven leg je een route af van 850 meter op verschillende hoogtes.

De kaartverkoop start op 1 mei 2023 via deze website.

Kleurrijk maanlandschap bovenop Winkelcentrum Zuidplein

Zuidplein is een belangrijk ov-knooppunt met een van de grootste busstations van Nederland. In de afgelopen jaren is het gebied eromheen (ook wel Hart van Zuid genoemd) ingrijpend veranderd door nieuwbouw en vernieuwing van de openbare ruimte. Het gelijknamige winkelcentrum vierde in 2022 het 50-jarige bestaan en is toen grootscheeps gerenoveerd. Rotterdammers en bezoekers uit de regio komen er al decennia om te winkelen en lekker te eten, maar nog nooit eerder waren ze welkom op het dak. Daarboven ligt maar liefst zes voetbalvelden aan ruimte op verschillende hoogtes. Het dak voelt aan als een desoriënterend maanlandschap van klimaatkasten en gebouwtjes, waar kunstenaars verhalen uit de wijk tot leven brengen door de wanden en oppervlakten op het dak te beschilderen. De expo op het dak smelt samen met de omgeving voor een hele bijzondere wandeling. Zo zag je Zuidplein nog nooit! 

Kunst op daken

Dit is niet het eerste jaar waarin kunst op het dak onderdeel uitmaakt van de Rotterdamse Dakendagen. In 2019 lagen er al Sleeping Giants van het Franse kunstenaarsduo Ella & Pitr op het dak van Zwemcentrum Rotterdam (ook op Zuidplein) en de Maassilo. En in 2022 was een groot kunstwerk van Leon Keer op het dak van de Lijnbaan onderdeel van de expositie op de Rotterdam Rooftop Walk. Binnenkort wordt bekendgemaakt welke kunstenaars in mei 2023 op het dak van Winkelcentrum Zuidplein aan de slag gaan. 

Bovenop Zuid, op Winkelcentrum Zuidplein van 1 tot en met 30 juni, wordt georganiseerd in het kader van de stedelijke campagne Zomer op Zuid. In de zomer van 2023 vind je extra veel activiteiten op Zuid in de Rotterdamse culturele agenda. 

Praktisch

Wanneer?

Bovenop Zuid is van 1 t/m 30 juni 2023 te bezoeken.

Waar?

Op het dak van winkelcentrum Zuidplein in Rotterdam-Zuid.

Tickets?

Vanaf 1 mei 2023 kun je je tijdslot boeken via deze website.
Tickets kosten €3,50.