FAQ Bovenop Zuid

je bezoek

Hoe kom ik bij Bovenop Zuid?

Je vindt de entree van Bovenop Zuid bij Metrostation Zuidplein. Let op: je hoeft het winkelcentrum niet in. De entree bevindt zich aan de zijde van het busstation. Bovenaan de (rol-)trap, door de glazen schuifdeuren.
Kom je vanuit het winkelcentrum? Volg dan de gele Bovenop Zuid-pijlen.

Bovenop Zuid is het best bereikbaar met openbaar vervoer, te voet of met de fiets. Parkeren kan in de garages van het Winkelcentrum Zuidplein.

Wanneer vindt Bovenop Zuid plaats en wat zijn de openingstijden?

Van 1 t/m 30 juni 2023. Bovenop Zuid is iedere dag geopend van 10:00 tot 20:00 uur. Het laatste tijdslot start rond 19:00.

Hoe lang duurt een bezoek aan Bovenop Zuid?

Een bezoek duurt 45 tot 60 minuten. Tijdens je bezoek blijf je constant in beweging en loop je vanzelf naar de eindlocatie in het Winkelcentrum. Vanaf daar ben je binnen enkele minuten weer bij het startpunt.

Hoe ver loop je op het dak?

De route die je Bovenop Zuid volgt is ongeveer een kilometer lang, inclusief de trappen..

Is er eten of drinken verkrijgbaar bij Bovenop Zuid?

Op het dak is geen eten of drinken verkrijgbaar. Het is ook niet toegestaan om op het dak te eten of drinken. Wel is er van alles te eten en te drinken in en rondom Winkelcentrum Zuidplein, waar de route begint en eindigt.

Is er een toilet op het dak?

Op het dak is geen toilet beschikbaar, maar in het winkelcentrum wel.

Is er een plattegrond van Bovenop Zuid?

Eenmaal op het dak kun je niet verdwalen, dus een plattegrond is niet echt nodig. De ingang vind je op metrostation Zuidplein (volg de gele signing), bij de verhoogde busbaan boven de Gooilandsingel. Na je bezoek kom je tussen de Zara en de Wibra het dak van Winkelcentrum Zuidplein weer af.  

tickets kopen

Wat kost een ticket voor Bovenop Zuid?

Een kaartje voor een volwassene (16 jaar en ouder) kost €3,50. Een kaartje voor een volwassene samen met een kind (t/m 15 jaar) kost €5,50. Let op: kinderen t/m 15 jaar mogen alleen onder begeleiding van een volwassene het dak betreden (1 kind per begeleider). Alle prijzen zijn inclusief transactiekosten.

Hoe koop ik kaartjes?

Kaartjes koop je online en altijd via deze website. Er zijn geen andere aanbieders van tickets. Je kunt betalen via iDeal of creditcard. Je kunt ook aan de kassa van Bovenop Zuid een ticket kopen. Let op: er is een maximum aantal bezoekers dat per tijdsslot het dak op kan. Als je tickets aan de deur koopt, kan het dus zijn dat je even moet wachten.

Zijn er verschillende tarieven voor kinderen?

We hebben twee tarieven in de webshop:
– Reguliere tickets voor iedereen van 16 jaar en ouder: €3,50
– 1 volwassene + 1 kind van 15 jaar of jonger (je selecteert één ticket maar ontvangt automatisch twee tickets in de mail) á €5,50

Er zijn geen losse kindertickets te koop, omdat ieder kind begeleid moet worden door minstens 1 volwassene.

Hoe lang is mijn kaartje geldig voor een bezoek aan Bovenop Zuid?

Je ticket is geldig voor een specifiek tijdslot waarbinnen je Bovenop Zuid kunt betreden. Dit tijdslot kies je zelf als je je ticket koopt. Wanneer dit tijdslot voorbij is, is het ticket niet meer geldig. 

Hoe werkt een ticket met een tijdslot?

Op je ticket staat een tijdslot van een 15 minuten. Binnen dit kwartier meld je je bij de ingang van Bovenop Zuid. Buiten dit kwartier kunnen we je geen toegang garanderen.

Waar moet ik mijn tickets/toegangsbewijs laten zien?

Je laat je tickets zien bij de ingang van Bovenop Zuid. Je mag ze op je telefoon of vanaf een printje laten scannen. 

Mag ik mijn tickets ruilen voor een ander tijdstip?

We kunnen je tickets helaas niet ruilen voor een ander tijdstip.

Ik heb tickets voor Bovenop Zuid gekocht, maar ik heb een ticket over. Wat nu?

Je kunt tickets helaas niet retourneren. Ons advies: nodig iemand uit of geef je ticket aan iemand die hier blij van wordt. 

Kan ik met creditcard betalen?

Je kunt met alle bekende creditcards betalen. 

tickets kwijt

Waar vind ik mijn tickets nadat ik ze heb gekocht?

Je ontvangt een bevestigingsmail met je tickets en alles wat je moet weten voor je bezoek. Geen e-mail gehad? Check je spam folder en voeg ons toe als een veilig adres. Spam gecheckt en nog steeds geen tickets? Klik dan hier om ze opnieuw naar je toe te laten sturen

Ik heb bij het kaarten kopen ingelogd via facebook en ik krijg geen tickets, wat nu?

Dit komt vaker voor, meestal omdat je het e-mailadres dat gekoppeld is aan je facebook niet meer gebruikt. Pas dan het e-mailadres aan en klik hier om je tickets opnieuw naar je toe te laten sturen.

bezoek met kinderen

Is Bovenop Zuid leuk voor kinderen?

Dit ligt helemaal aan welk kind je mee wilt nemen. Er is voldoende te zien op het dak, maar er zijn geen interactieve installaties of activiteiten speciaal voor kinderen. We laten deze inschatting over aan ouders/verzorgers en begeleiders.

Moet ik voor mijn kind ook een ticket kopen?

Je koopt een ticket voor het tarief ‘1 Adult + 1 Child’ voor €5,50. Je krijgt dan twee tickets in de mail, één voor de volwassene en één voor het kind. Aan de deur laat je beide tickets scannen. Dit geldt voor alle kinderen tot en met 15 jaar.

Baby’s in een draagzak hoeven geen eigen ticket te hebben. Let op: kinderwagens kunnen niet mee het dak op.

Mogen alle kinderen mee?

Onder begeleiding van minimaal één volwassene mag in principe ieder kind mee. Let op: per kind (t/m 15 jaar) dient een volwassen begeleider mee het dak op te gaan. Voor een baby in een draagzak hoef je geen ticket te kopen. 

Mag ik een kinderwagen of buggy meenemen op Bovenop Zuid?

Dat mag niet, want er mogen geen grote objecten mee het dak op. Dit zou ook niet praktisch zijn omdat je trap moet lopen. Je mag een baby wel meenemen in een draagzak of iets vergelijkbaars, maar wel op eigen verantwoordelijkheid en risico. Voor baby’s in een draagzak is geen ticket nodig. 

Mag ik ook meerdere kinderen meenemen?

Ieder kind moet minimaal één volwassen begeleider hebben. Als je bijvoorbeeld met drie kinderen wilt komen, moeten er minimaal drie volwassenen mee. In dat geval koop je 3 tickets van het tarief ‘1 Adult + 1 Child’ en je krijgt automatisch 6 tickets in je mailbox.

bereikbaarheid

Hoe kom ik bij Bovenop Zuid?

Je vindt de ingang van Bovenop Zuid op Metrostation Zuidplein. Bovenop Zuid is het best bereikbaar met openbaar vervoer, te voet of met de fiets.

Waar kan ik het beste mijn auto parkeren?

Je kunt parkeren in een van de garages onder Winkelcentrum Zuidplein, hier vind je meer info.

Is er een fietsenstalling aanwezig in de buurt van Bovenop Zuid?

Er is geen speciale fietsenstalling van Bovenop Zuid. Parkeer je fiets altijd op de daarvoor aangewezen openbare plekken.

Is Bovenop Zuid bereikbaar met het openbaar vervoer?

Jazeker! De ingang van Bovenop Zuid bevindt zich vlak naast metrostation Zuidplein en busstation Zuidplein.

Toegankelijkheid

Is Bovenop Zuid rolstoelvriendelijk?

Helaas is het dak van Winkelcentrum Zuidplein vanwege de vele hoogteverschillen en trappen niet toegankelijk met een rolstoel.

Hoe ver moet ik kunnen lopen om Bovenop Zuid te bezoeken?

De route van Bovenop Zuid is 850 meter met verschillende trappen die je op en af moet.

Kan ik Bovenop Zuid bezoeken zonder trap te lopen?

Dit kan helaas niet, bezoekers moeten trap kunnen lopen (omhoog en omlaag) om het dak te bezoeken. Om op het dak te komen moet je ongeveer 2 verdiepingen omhoog en aan het einde van de route moet je 3 verdiepingen naar beneden lopen.

Kan ik Bovenop Zuid bezoeken als slechthorend of doof persoon?

In onze huisregels staat vermeld dat wij in het geval van calamiteiten gebruikmaken van verbale aanwijzingen in het Nederlands en Engels. Het is noodzakelijk dat bezoekers deze kunnen begrijpen óf Bovenop Zuid bezoeken samen met iemand die dit kan. Er is verder geen gesproken informatie bij Bovenop Zuid, een auditieve beperking vermindert de ervaring dus niet.

Kan ik Bovenop Zuid bezoeken als slechtziend of blind persoon?

Wij raden aan dat alle slechtziende of blinde personen tijdens hun bezoek begeleid worden door iemand die goed kan zien. Alle daken zijn omheind, maar veel van de (veiligheids)informatie wordt middels borden gecommuniceerd. Goed om te weten is dat een bezoek voornamelijk een visuele ervaring is. 

Kan ik Bovenop Zuid bezoeken samen met iemand met een geestelijke beperking?

In onze huisregels staat vermeld dat wij in het geval van calamiteiten gebruikmaken van verbale aanwijzingen in het Nederlands en Engels. Het is noodzakelijk dat bezoekers deze kunnen begrijpen óf Bovenop Zuid bezoeken samen met iemand die dit kan.

Kan ik Bovenop Zuid bezoeken als ik geen getrainde wandelaar ben?

De route over het dak is 850 meter. Om op het dak te komen moet je met de trap twee verdiepingen omhoog, naar beneden is de trap ongeveer drie verdiepingen. Er is geen lift aanwezig. Zolang je er vertrouwen in hebt dat je dit kunt, heb je verder geen speciale skills of training nodig. Op dak zijn nog enkele kleine trappetjes die je moet beklimmen.

Overig

Mag ik foto’s maken tijdens mijn bezoek aan Bovenop Zuid?

Foto’s maken mag zeker, maar je mag niet ruim de tijd nemen voor een (selfie)fotoshoot. Dat brengt de doorstroom van bezoekers en dus de veiligheid in gevaar. Doe je dit toch, dan word je hierop aangesproken door de beveiliging.

Zoeken jullie vrijwilligers?

Jazeker! Kijk op rotterdamsedakendagen.nl/vrijwilligers om je aan te melden!

Mag ik mijn huisdier meenemen naar Bovenop Zuid?

Nee, huisdieren zijn niet welkom. Officiële hulphonden en geleidehonden mogen wel het dak op.

Mag ik ook alcohol drinken tijdens mijn bezoek aan Bovenop Zuid?

Je mag geen alcohol drinken tijdens je bezoek en ook niet onder invloed zijn van alcohol. Je vindt hier een overzicht van alle huisregels.

Mag ik roken tijdens mijn bezoek aan Bovenop Zuid?

Je mag niet roken tijdens je bezoek, ook geen elektronische sigaretten (binnen een uurtje sta je weer beneden).

Hoogtevrees

Kan ik Bovenop Zuid bezoeken als ik hoogtevrees heb?

Dat ligt eraan hoe erg je hoogtevrees is. Twijfel je? Kom dan eerst even kijken naar de hoogte van Winkelcentrum Zuidplein.

Groepen

Kan ik Bovenop Zuid met een groep bezoeken?

Dat kan, je kunt hiervoor gewoon tickets in de webshop bestellen. Let op: er is geen gids aanwezig en iedereen in de groep moet zich houden aan de huisregels.