The Rooftop Landmark

De Antwerpse Kunstenaar Larsen Bervoets heeft in 2023 zijn creativiteit laten spreken op daken in heel Europa. Eén kunstwerk op zes daken in zes steden in zes (of eigenlijk zeven) landen. Voor zijn ‘Rooftop Landmark’ liet Larsen zich leiden door de kleuren uit de vlaggen van de zes landen. In elke stad kwam een variatie tot stand: dezelfde vormen en kleuren, maar met een andere opstelling en boodschap. De vormen lijken haast te zweven door het spel met licht en schaduw. Overal werd Larsen ondersteund door lokale vrijwilligers die mochten meedenken over de invulling. Hierdoor ontstond een uniforme serie dakschilderingen van in totaal 5000 m2, waarbij de zes daken samenkomen in één enorm kunstwerk, van Göteborg tot Nicosia!

Het Rooftop Landmark is een project van the European Creative Rooftop Network (ECRN), waar Rotterdamse Dakendagen deel van uit maakt. ECRN wordt ondersteund door Creative Europe.

Göteborg, Zweden – april 2023

Bovenop de parkeergarage van het gerenommeerde winkelcentrum Nordstan in Göteborg heeft Larsen Bervoets samen met studenten van de Göteborgs Konstskola het eerste Rooftop Landmark gerealiseerd – een schildering van bijna 2000m2! Een indrukwekkende samenkomst van kunst en architectuur, gefaciliteerd door Tomas Lundberg en Magdalena Forshamn van Folkstaden.  

Rotterdam – mei 2023

Een tweede meesterwerk bovenop Winkelcentrum Zuidplein in Rotterdam! Met hulp van leerlingen van OSG Hugo de Groot is het tweede Rooftop Landmark tot leven gekomen en is Rotterdam een kunstwerk rijker. Dit kunstwerk was onderdeel van de grotere expositie Bovenop Zuid, een project van Rotterdamse Dakendagen waar meer dan 30 kunstenaars bij betrokken waren.

Chemnitz, Duitsland – juni 2023

Op het monumentale concertgebouw de Stadthalle in Chemnitz kwam het derde werk van Larsen tot stand met hulp van Höhenservice Straß en studenten van Chemnitzer Schulmodell. Het werk werd gefaciliteerd door projectmanagers Sabine Fekete en Anely Jeromin namens de gemeente Chemnitz. Chemnitz is verkozen om in 2025 een van de European Capitals of Culture te zijn en werkt nu aan het programma van deze manifestatie.

Faro, Portugal – Juni 2023

Terwijl de temperaturen in Zuid-Europa begonnen op te lopen, werd op het Festival Acoteia (Faro Rooftop Festival) het vierde Rooftop Landmark van kunstenaar Larsen Bervoets gepresenteerd in de Algarve. In samenwerking met de Gemeente Faro en de kunstgalerie GAMA RAMA Gallery.

Nicosia, Cyprus – september 2023

Kunstwerken op maar liefst twee daken in Nicosia! Daken die in dezelfde stad staan, maar wel in twee verschillende landen: de republiek Cyprus en de Turkse republiek Noord-Cyprus. Op artistieke wijze verbindt deze interventie van Lars Bervoets de twee zijdes van ’the Green Line’ op hoogte. De vormen die aan de EU-zijde geschilderd werden, bewogen als houten figuren naar een dak aan de Turkse kant, gedragen door de vrijwilligers van het project.

Antwerpen, België – oktober 2023

Een thuiswedstrijd voor Larsen, dit laatste werk op de AP Hogeschool Campus Spoor Noord in Antwerpen. Vanuit het nieuw aangeleverde ziekenhuis kijk je recht op deze kleurrijke aanwinst voor de stad. Het laatste deel van het Roofscape Landmark Project werd mede mogelijk gemaakt door Mathias Onza en Heleen Vanden Bergh van Stad Antwerpen.