Dit gebeurt er op het dak tijdens de dakendagen 2024

Mogelijke toekomst van het daklandschap verbeeld

In totaal doen 56 daken mee aan de Rotterdamse Dakendagen 2024, waarvan 13 de zogenaamde Open Daken zijn. De andere 43 daken zijn locaties voor Tours en Specials. Met een Dakpas van het festival (€9,50) bezoek je op zaterdag 25 en zondag 26 mei tussen 11:00 en 17:00 uur de Open Daken. Op ieder dak ontdekken bezoekers natuurlijk mooi uitzicht, maar ook een vrolijk festivalprogramma en manieren waarop de doorgaans lege ruimte op daken gebruikt kan worden om de stad duurzamer, leuker en zelfs gezonder te maken. Zo wordt er o.a. muziek gemaakt, gesport, gebouwd en gespeeld in een heus waterpark, dat het belang benadrukt van slim omgaan met regenwater.

Open Daken: waterpark en hutten bouwen

De twee centrale locaties zijn het Luchtpark (voormalig station Hofplein) en Las Palmas op de Kop van Zuid. Hier ruilen bezoekers hun e-ticket om voor een fysieke Dakpas en starten ze de dag met hun eerste uitzicht. Op het dak van Las Palmas kun je helpen met de bouw van een houten dakdorp, met het Rotterdamse bedrijf Buurman en hun Duitse tegenhanger Holzkombinat. Zij beelden uit hoe het bouwen van huizen op bestaande daken bijdraagt aan een oplossing voor de woningnood in Europa. Het dak van Luchtpark Hofbogen wordt een waterpark, waar kinderen en volwassenen naar hartelust kunnen spelen, zowel bij regen als zonneschijn. Deze interventie in samenwerking met o.a. Rotterdams Weerwoord gaat over het klimaatadaptief maken van de stad en is geïnspireerd door het voormalige openbare pierenbad op het Schouwburgplein (tot 1990) en de innovatieve, circulaire plannen voor onder andere het toekomstige dakpark op de Hofbogen. 

Nieuwe Open Daken: groen en groener

De groene daken van de Doelen en het Nieuwe Instituut zijn nieuw als Open Daken. Het welbekende concertgebouw wordt uiteraard een plek voor muziek van Rotterdamse artiesten, die optreden tussen de beplanting en bijenhotels op het dak. Om het dak van het Nieuwe Instituut te kunnen betreden wordt een steigertrap opgetuigd in het Museumpark. Het gaat om het groene dak boven de betonnen staanders aan de Rochussenstraatzijde, dat voor het eerst wordt opengesteld voor publiek. Eenmaal boven vind je een mini-expo geïnspireerd door stedelijke biodiversiteit.

Tours en specials: geheime plekjes en speciale events

Tijdens de tours met gids bezoek je exclusieve daken met een goed verhaal. Zo ontdek je verborgen en bijzondere plekjes in het daklandschap, mooie voorbeelden van dakgebruik, daken met veel potentie of hele hoge daken met simpelweg een spectaculair uitzicht. Specials zijn evenementen zoals voorstellingen, concerten en meer. Zo speelt het Rotterdamse circustheater-gezelschap Tall Tales de acrobatische voorstelling Facades op een 7 meter hoge constructie, geplaatst op het dak van de Kamer van Koophandel. In het kader van de Rotterdam Sustainable Fashion week lopen modellen over een duizelingwekkende runway op de 11e verdieping: een brug aan de buitenkant van het gebouw W70 (aan het Weena). Meer specials zoals filmvertoningen (met KINO en IFFR), spoken word (met Spraakuhloos) en een concert (Nagasaki Swim op de Doelen) zijn op deze website te vinden. Ook vind je hier een overzicht van het programma dat gratis te bezoeken is.

Over De Bogen: nu ook met de lift

Het weekend van de Rotterdamse Dakendagen is ook het laatste weekend van het evenement Over De Bogen, een samenwerking met O. Festival for Opera. Music. Theatre. Deze muzikale wandeling over de monumentale Hofbogen is de eerste en laatste kans om deze 2 kilometer af te leggen, voordat de transformatie naar het dakpark van start gaat. Door toevoeging van een lift is dit evenement nu ook toegankelijk zonder traplopen, voor gebruikers van rolstoelen of hulpmiddelen zoals rollators. De ticketverkoop verloopt via O.

Over Rotterdamse Dakendagen

De Rotterdamse Dakendagen 2024 worden georganiseerd door de gelijknamige stichting. Deze organisatie geeft het programma vorm en maakt daken waar nodig veilig en toegankelijk. Dit doen we in samenwerking met vele partners, zoals eigenaren en beheerders van gebouwen. De missie van Rotterdamse Dakendagen is om het potentieel van het daklandschap van steden te benutten voor een duurzame, gezonde en levendige toekomst. Lees hier meer over onze kijk op de daken.